Good Contents Are Everywhere, But Here, We Deliver The Best of The Best.Please Hold on!
Data is Loading...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GR 

Στο βόρειο ανατολικό τμήμα της Λέρου και στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας, σε ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια στέγαζε καφετέρια-μπαρ, σχεδιάστηκε ένας νέος σύγχρονος χώρος που θα φιλοξενήσει το wine-bar, Istion.  
Πρωταρχικός στόχος υπήρξε η δημιουργία ενός μοντέρνου, μίνιμαλ χώρου, με πρωτοποριακό design διατηρώντας όμως και στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. 
Το έργο είχε πολλές προκλήσεις μιας και το κτίριο κατασκευάστηκε το 1900 και οι όποιες παρεμβάσεις που απαιτήθηκαν να γίνουν έγιναν με προσεκτικά βήματα. Οι τοιχοποιίες ήταν πάχους 0,70εκ κτισμένες από πέτρα και σοβατισμένες με άχυρο και λάσπη. Τα δάπεδα ήταν με ξύλινα δοκάρια και τράβες και υπήρχαν καμάρες στην πρόσοψη του κτιρίου.  
Πηγή έμπνευσης για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αποτέλεσε το όνομα του καταστήματος και η θέση του κτιρίου που βρίσκεται πάνω στο λιμάνι και δίπλα στην θάλασσα. 
Απαίτηση των ιδιοκτητών ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος μοντέρνος χώρος που θα λειτουργεί όλους τους μήνες του χρόνου. Η χρήση του καταστήματος θα είναι wine-bar, restaurant, café, είδη ζαχαροπλαστείου και παραδοσιακά γλυκά.  
Το κατάστημα αναπτύσσεται από έξω προς τα μέσα σε 4 ζώνες. Λόγω του μακρόστενου σχήματος του χώρου τοποθετήθηκε η κουζίνα στο βάθος του μαγαζιού και δημιουργήθηκε μια μακρόστενη μπάρα εξυπηρέτησης του μπαρ από λαμαρίνα. Η μπάρα λόγω του ιδιαίτερου σχήματος και της τεχνοτροπίας που έχει εφαρμοστεί κατευθύνει το βλέμμα στο βάθος του χώρου, στο σημείο εστίασης και στην μεταλλική σκάλα που οδηγεί στο πατάρι. Λόγω του μεγάλου ύψους του κτιρίου κατασκευάστηκε πατάρι που λειτουργεί ως χώρος εξυπηρέτησης των πελατών αλλά και σαν χώρος τοποθέτησης του μηχανολογικό εξοπλισμού.  
Ο χώρος του παταριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρές συσκέψεις και εκδηλώσεις.  
Στον ψηλοτάβανο τοίχο που βρίσκεται απέναντι από το μπαρ και το πατάρι τοποθετήθηκε μια κάβα τοποθέτησης και ωρίμανσης κρασιών που κατασκευάστηκε από μαύρο κοιλοδοκό και αναγράφονται οι ποικιλίες.  
Η ξύλινη οροφή διατηρήθηκε και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις λόγω της παλαιότητας της, ξαναβάφτηκε σε λευκή απόχρωση και δημιουργήθηκαν λεπτομέρειες με κορνίζες που την περιβάλουν.  
Στο δάπεδο τοποθετηθήκαν κεραμικά πλακίδια σε διάφορες αποχρώσεις του ξύλου και με σημεία που αναγράφονται λέξεις, αριθμοί, κωδικοποιήσεις από παλέτες και συνεχίζεται και στον τοίχο δημιουργώντας ένα νοητό χαλί, δίνοντας έμφαση στο ύψος του χώρου.  
Στον κέντρο του καταστήματος και ειδικά στον χώρο που βρίσκονται οι καμάρες, έχουν τοποθετηθεί φωτιζόμενες βιτρίνες γλυκών, παγωτών και αναπτύσσεται ο χώρος παραγωγής πρόχειρων γευμάτων.  
Στον χώρο που αναπτύσσονται τα τραπέζια, καρέκλες, καναπέδες έχουν τοποθετηθεί πτυσσόμενα κρούσταλλα που μεταβάλουν το χώρο ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και τις απαιτήσεις του καταστήματος. Με τη χρήση διαμπερών συρόμενων κουφωμάτων, ενοποιείται ο στεγασμένος χώρος με την αυλή και έτσι δίνετε η αίσθηση του ενιαίου χώρου, χωρίς εμπόδια και παρεμβολές. Η τεράστια τζαμαρία καθ’ όλο το μήκος του μαγαζιού, δίνει άπλετο φως στον χώρο και ταυτόχρονα μια υπέροχη θέα προς την θάλασσα.  
Στο δάπεδο τοποθετήθηκαν μεγάλα σε μήκος κεραμικά πλακίδια σε απόχρωση καμένου ξύλου δημιουργώντας αντιθέσεις αλλά σε συνδυασμό με το ξύλο που υπάρχει στον χώρο δημιουργείται μέσω της πλαστικότητας τους μια αρμονική συνύπαρξη.  
Στην οροφή τοποθετήθηκαν ξύλινες κορνίζες σε δυο επίπεδα δίνοντας την αίσθηση τρισδιάστατου μοτίβου που προβάλλεται και συνδέει αρχιτεκτονικά τις επιμέρους λειτουργικές ενότητες του καταστήματος.  
Στον ίδιο χώρο κατασκευάστηκε μια ξύλινη κάβα για κρασιά και μια ξύλινη κατασκευή που τοποθετήθηκε στον τοίχο, με περσίδες λοξές σε δυο επίπεδα και φωτίστηκαν με κρυφό φωτισμό.  
Στον χώρο της αυλής τοποθετήθηκαν τραπέζια, καρέκλες, καναπέδες για τους θερινούς μήνες ενώ για την σκίαση αυτών επιλέχθηκε η χρήση πανιών τύπου shadesails που εδράζονται πάνω σε μεταλλικά υποστυλώματα και δοκούς σε παράγωνο σχήμα, προσομοιάζοντας τα πανιά ενός ιστιοφόρου.  
Τοποθετήθηκαν γυάλινα τζάμια περιμετρικά της αυλής χρησιμεύοντας σαν ανεμοφράκτες τις ημέρες που φυσάει.  
Η επιλογή των υλικών είναι εμφανή σίδερο, διάτρητη λαμαρίνα, γυαλί, κεραμικά τσιμεντένια εξαγωνικά πλακίδια, σπατουλαριστή τσιμεντοκονία, corian, εμφανή αμοβολισμένο ξύλο, χειροποίητα έπιπλα, ρετρό καναπέδες, γήινα υφάσματα, και μοντέρνες καρέκλες, που δημιουργούν ένα αρμονικό αποτέλεσμα.  
Τέλος ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στην μελέτη φωτισμού για την δημιουργία μια ευχάριστης και χαλαρής ατμόσφαιρας. Η εμφάνιση φωτιστικών μέσα από την ξύλινη οροφή, η χρήση προβολέων μαύρου χρώματος βιομηχανικού χαρακτήρα στον χώρο γλυκών, τα γραμμικά φωτιστικά στον χώρο αυλής, τα χειροποίητα φωτιστικά τοίχου στο χώρο του μπαρ, τα χειροποίητα φωτιστικά στο πατάρι και οι κρυφοί φωτισμού δημιουργούν μια οικεία και φιλική ατμόσφαιρα που επιτρέπει στον πελάτη να νιώσει εξίσου άνετα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και το βράδυ.  


ENG  

In the northern eastern part of Leros and in the area of Ag. Marina, in a place where in the last years there was a café-bar, a new modern space was designed to host the wine bar, Istion. 
The primary objective was the creation of a modern, minimal space, with innovative design, yet retaining elements of traditional architecture.  
The project had many challenges as the building was built in 1900 and any interventions required to be done were made with cautious steps. The masonry was 0.70cm thick and built of stone and plastered with straw and mud. The floors were with wooden beams and troughs and there were arches on the front of the building.  
A source of inspiration for the architectural design was the name of the store and the location of the building located on the harbor and by the sea.  
Owners' demand was to create a new modern space that will work all months of the year. The use of the store will be a wine-bar, a restaurant, a café, pastry shops and traditional sweets.  
The store grows from outside to inside in 4 zones. Because of the lengthy shape of the room, the kitchen was placed in the depth of the shop and a long bar serving the bar of sheet metal was created. The bar, due to the special shape and style that has been applied, directs the look at the depth of the space, the focal point and the metal stairway leading to the loft. Due to the large height of the building, a loft was constructed, serving as a customer service area and as a place for the installation of mechanical equipment.  
The loft space can be used for small meetings and events.  
On the high-rise wall opposite the bar and loft was placed a wine-cellation and ripening wine cellar made of black pits and the varieties are listed.  
The wooden roof was preserved and with the appropriate interventions because of its age, it was reborn in white shade and details were created with frames surrounding it.  
Ceramic tiles were placed on the floor in various shades of wood and with signs, words, numbers, pallet encodings, and continued on the wall creating a conceived rug, emphasizing the height of the space.  
In the center of the shop and especially in the area where the arches are located, there are illuminated showers of sweets, ice cream and the area of snacks.  
In the space where the tables, chairs and sofas are developed, folding spades are installed that change the space according to the weather and store requirements. With the use of sliding frames, the enclosed space with the yard is integrated, giving you a sense of united space without any obstructions or interference. The huge glazing along the length of the shop gives plenty of light to the space and at the same time a wonderful view to the sea.  
Large ceramic tiles were placed on the floor in a shade of burned wood, creating contrasts, but in combination with the wood that exists in the space, a harmonious coexistence is created through their plasticity.  
In the ceiling wooden frames were placed on two levels giving the feeling of a three-dimensional pattern projected and architecturally connecting the individual functional units of the store.  
A wooden wine cellar was built in the same place, and a wooden structure was placed on the wall, with two-sided sloping blinds, illuminated with hidden lighting.  
Inside the courtyard, tables, chairs, sofas were placed for the summer months, and for shading, the use of shadesails, based on metallic columns and beams in a shape-like shape, resembled the sails of a sailboat.  
Glass panes were installed around the courtyard, serving as windbreakers on the day that it blows.  
The choice of materials is visible iron, perforated sheet metal, glass, ceramic cement hexagonal tiles, trowel cement mortar, corian, prominent sandwich, handmade furniture, retro sofas, earthy fabrics, and modern chairs that create a harmonious result.  
Lastly, special attention was given to the study of lighting to create a pleasant and relaxed atmosphere. The appearance of lights through the wooden ceiling, the use of industrial-style light bulbs in the sweets area, the linear lights in the courtyard, the hand-made wall lamps in the bar area, the hand-painted lights on the loft and the hidden lights create an intimate and friendly an atmosphere that allows the customer to feel as comfortable throughout the day as in the evening. 

  • Text Hover